marți, 7 iunie 2011

Obligativitatea politei rca

Inainte de introducere obligativitatii asigurarii locuintelor, polita RCA era singura asigurare obligatorie din Romania. Acest tip de asigurare ii vizeaza pe toti conducatorii auto care au in proprietate un autovehicul si sunt persoane fizice din Romania.
Obligativitatea politei RCA deriva din insasi scopul acesteia. Ea a fost creata pentru a acoperi pagubele pe care detinatorul ei le poate provoca in urma unui accident auto produs din vina sa, in care mai sunt implicate si alte automobile. Desigur, in aceste situatii, vinovatul trebuie sa plateasca, insa se intampla adeseori ca acesta sa nu dispuna de suma necesara reparatiilor autovehiculului pe care l-a avariat, platii spitalizarii victimelor sau a cheltuielilor de judecata (daca este cazul) chiar in momentul producerii accidentului. Atunci intra in joc polita RCA care acopera responsabilitatea financiara a asiguratului. Polita nu acopera raspunderea penala a asiguratului.
Dupa cum afirmam mai sus, polita RCA este obligatorie pentru toti posesorii de autovehicule din Romania. In cazul in care posedati un autovehicul pentru care nu aveti incheiata o polita RCA, in urma cautarii in baza nationala de date, puteti fi somat de catre organele de ordine sa incheiati o astfel de polita intr-un termen dat. Daca pana la data specificata nu puteti prezenta dovada ca aveti o astfel de asigurare, inmatricularea autovehiculului in cauza va fi suspendata din oficiu. Daca sunteti oprit de Politia Rutiera pentru un control de rutina sau din alte cauza si se constata ca nu aveti asigurare RCA, sanctiunile sunt usturatoare. Unui sofer intr-o astfel de situatie i se poate a plica o amenda cu valoarea cuprinsa intre 1 000 si 2 000 Lei; de asemenea, i se pot retine certificatul si placutele de inmatriculare ale autovehiculului.
Daca in momentul producerii unui accident din vina dvs., nu aveti o polita RCA valabila, persoana vatamata va poate cere despagubiri pe diverse cai: cale amiabila, cale judecatoreasca sau prin intermediul Fondului Victimelor Strazii (administrat de BAAR).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu